Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink részére. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Termékek Menü

Kérdezzen orvos szakértőinktől!

Gyermekkori mandula/tüszős mandulagyulladás
Tisztelt Doktorúr! Kislányom ebben a hónapban lesz 3 éves, két és fél évesen kezdett oviba járni. Azt megelőzően bölcsibe nem járt, de egyéb közösségbe, babaklub, játszóház, torna...igen. Korábban a védőoltások kapcsán sem volt lázas típus, max. hőemelkedése volt, azonban közösségbe kerülése óta volt több betegsége.Szeptembertől év végéig 2x, ebből 1x mandulagyulladás, most pedig januártól szintén 2x, egyik tüszős mandula, illetve most mandulagyulladás, bár a doktornőnk látni vélte már a pöttyöket is. Más betegsége nem volt, illete tavaly nyáron Kruppos köhögéssel vittük orvoshoz, ez a mostani állapotánál is előjött, napközben ugató volt a köhögése, de gyógyszer és szteroid nélkül is átment szakadozó köhögésbe. A többi gyerekhez képest sem beteg olyan gyakran, viszont visszatérő a mandulagyulladás. Ezt okozhatja az orrmandula megnagyobbodása is? Vagy ha a tüszős mandulagyulladásra gondolunk, amit csak egy fajta ba ktérium okoz, akkor a kislánynak ezt mi okozza? Folyamatosan találkozik a Streptococcussal? Amennyiben orális probiotikummal segítenénk, nem lustulna el a szervezete, hogy felvegye a harcot a kórokozókkal? Köszönettel: Sz. Ágnes
Dr. Jarabin János fül-orr-gégész válasza
Kedves Ágnes!
A kisgyermekkori vírusos, illetve bakteriális fertőzések a közösségbe járás megkezdésekor jellegzetesen gyakoribbá válnak, majd az immunrendszer érésével párhuzamosan e fertőzések száma lecsökken. Az, hogy gyermekének az elmúlt kb. ½ évben több alkalommal is volt garatmandula gyulladása (tonsillitis) érdemben nem kirívó példa. Egy korábbi szakmai protokollunk alapján: Súlyosnak és krónikusnak tekinthető a tonsillitis, ha a megelőző évben 7 epizód fordult elő, vagy a megelőző két évben évente 5, illetve a megelőző 3 évben évente 3. Kezelésében a konzervatív és a sebészi módszernek egyaránt van létjogosultsága.
A krónikus tonsillitis/pharyngitis leggyakoribb kórokozói az adenovírusok. A bakteriális fertőződés kórokozói közül a legfontosabb a Streptococcus A -béta haemolyticus, ugyanakkor a Streptococcus pharyngitis 3 éves kor alatt viszonylag ritka. A megnagyobbodott orrmandula (vegetatio adenoides), illetve annak gyulladása (adenoiditis) a rendszeres felülfertőződés kapcsán többek között hajlamosít felső-, és alsó légúti gyulladásokra, savós, valamint gennyes középfülgyulladásokra. Nem közvetlenül forrása a garatmandula gyulladásoknak, de az orrgaratból lecsorgó gennyes váladék természetesen kiváltja a légutak és a tápcsatorna bemenetét körülvevő nyirokszervek (mandulák, Waldeyer-féle garatgyűrű) reakcióját.
A szervezet a környezeti kórokozókkal folyamatosan találkozik és ennek a folyamatnak részét képezi az is, hogy a normál baktérium flóra mintegy versengve gyengíti a kórokozó baktériumok fertőzési képességét. Amennyiben orálbiotikumot használ a védekezés ezen vonalát erősíti, ebben segíthet a Blis k12. Az immunrendszer ezáltal nem lustul el, hiszen ugyanazon kórokozókkal találkozik a szervezet, csak kisebb mennyiségben, mellyel hatékonyabban veheti fel a küzdelmet.
Üdvözlettel: Dr. Jarabin János
Gyakori torokgyulladás - reflux
Tisztelt Doktor Úr! Évente több alkalommal, 4-5-ször is torokgyulladásom van. Néha elmúlik szopogatótabletták alkalmazásával, de többnyire antibiotikumot kell szednem. Öszzefüggés lehet-e a reflux és a sok torokgyulladás között? Megoldás lehet-e a BLIS K12 használata? Folyamatosan kell szedni vagy milyen időközönként? Köszönöm válaszát. G. Éva
Dr. Jarabin János fül-orr-gégész válasza
Kedves Éva! Először is, tisztázni kellene, hogy a gyakori torokgyulladása (pharyngitis) mellett van-e mandulagyulladása (tonsillitis) is. Amennyiben igen, azt leggyakrabban Streptococcus, illetve Haemophilus baktérium törzsek okozzák. Ha krónikussá válik, gyakran ismétlődik, úgy komolyan kell venni, mert gócbetegség forrása lehet. Sajnos emiatt esetlegesen mandulaműtét válhat szükségessé.
A gyakori torokgyulladás hátterében a visszatérő bakteriális, vírusos fertőzések mellett, ugyanakkor hajlamosító tényezőként szerepet játszhat a reflux betegség is. Ez kémiai irritációt, a pH megváltozását okozva gyengíti a nyálkahártya védekező képességét, és megváltoztathatja a torok egészséges baktérium flóráját.
Az esetleges bakteriális fertőzést garatleoltás és tenyésztés igazolhatja. Mindenképpen szükséges a reflux, mint lehetséges kiváltó tényező rendezése, mivel kezelés nélkül a torokgyulladáson kívül egyéb betegségekre is hajlamosíthat. Javasolt gastroenterológiai vizsgálat, illetve terápia. Vérkép vizsgálat tovább segíthet a kórok tisztázásában (gyulladásos paraméterek, süllyedés, CRP), esetleges egyéb hajlamosító állapotok felderítésében (pl. vashiány).
Emellett javaslom kiegészíteni a BLIS K12-vel az orvosa által javasolt kezelési módot, mely egy potens, természetben is előforduló, jótékony baktérium, ami képes megbírkózni számos betegséget okozó kórokozóval, beleértve a torokfájást, mandulagyulladást, és egyéb felső légúti megbetegedéseket okozó baktériumokat. Így a reflux kezelésével a hajlamosító tényezőt szüntethetjük meg, míg a BLIS K12-vel a regenerációt segíthetjük elő. Amíg fennállnak a tünetek, érdemes szedni, de utána is alkalmazható megelőzésképpen, kúraszerűen.
Üdvözlettel, Dr. Jarabin János
Mandulagyulladás
Nagyon hamar begyullad a torkom és pár évente előfordul, mint most is, hogy tüszős mandulagyulladásom van. A BLIS K12 erre is gyógyír lehetne, hogy ez a gyulladás ne forduljon elő és ne kelljen eltávolítani a mandulámat, hiszen a szervezetemnek szüksége van rá? Mennyi ideig és hogyan kell adagolni?
Dr. Jarabin János fül-orr-gégész válasza
Kedves Kérdező! A tüszős mandulagyulladás (tonsillitis follicularis) hátterében leggyakrabban a Streptococcus baktérium törzsek állnak. Egyre több klinikai tanulmány igazolja vissza a BLIS K12 szájüregi probiotikum hatékonyságát a torokgyulladások megelőzésében. Tavaly például egy olasz kutatócsoport az „Expert Opinion on Biological Therapy” orvosi szaklapban leközölt tanulmányában megmutatta, hogy felnőttek körében több mint 83%-os hatékonysággal tudta megelőzni a Streptococcus által okozott torokgyulladás illetve mandulagyulladás visszatérését. Ez a hatás annak köszönhető, hogy a BLIS K12 baktérium törzs egy ún. salivaricin B nevű peptidet bocsát ki, ami képes a Streptococcus baktériumokat elpusztítani a szájüregben.
Javaslom, hogy egészítse ki a kezelő orvosa által javasolt terápiát a BLIS K12 szedésével, mely segíthet helyreállítani az egészséges szájüregi flórát, javítva ezzel a gyógyhajlamot. Amennyiben panaszai mégsem szűnnének meg, illetve vizsgálattal igazoltan tüszős mandulagyulladása továbbra is visszatér, úgy a jelen szakmai irányelveknek megfelelően a mandulák eltávolítása indokolt lehet, mivel azok gócbetegség forrásai lehetnek.
Adagolása a következők szerint lehetséges: heveny gyulladás esetén lehet naponta több, maximum négy BLIS K12 tablettát szopogatni. Lehetőleg utána ne igyon, és ne egyen egy-két óráig, hogy lehetőséget adjon a baktériumoknak a szájüreg és a torok elszaporodására. Ha orvosa szájvizet vagy antibiotikumot javasolt, akkor várjon kb. 1 órát használatuk után, és csak ezután vegye be a tablettát. Megelőzésként elegendő egyetlen tabletta elszopogatása az esti fogmosás után.
Üdvözlettel, Dr. Jarabin János
Fogínysorvadás
Férjemnek öröklötten fogínysorvadása kezdődött el 40 évesen. Erre is lehet jótékony hatása? Köszönöm válaszukat!
Dr. Sztanics Ildikó fogorvos válasza
Kedves Kérdező! A fogágybetegségek (parodontopathiák) kialakulásának több oka is lehet. Ezek között szerepel az öröklött hajlam is. Általánosságban elmondható, hogy a fogágybetegek szájüregi flórájában nagy számban fordulnak elő bizonyos pathogén baktérium törzsek, amelyek előidézik, ill. fenntartják a gyulladást. A gyulladás kezdetben az ínyt betegíti meg (gingivitis), majd súlyosabb esetben tovább terjed. Ilyenkor a fogakat támasztó szövetek már nagymértékben károsodnak, ezzel előidézve akár a fogak meglazulását, elvesztését.
A kórokozók a fogakon tapadnak meg, illetve a fogakon lévő fogköveken, ezért szeretném hangsúlyozni, hogy a fogak megfelelő, rendszeres otthoni és fogorvosi tisztítása elengedhetetlen! Meglévő öröklött hajlam esetén is nagymértékben lelassítható a folyamat ezek betartásával! Megnövelhető a fogak élettartama! A férjének az M18 probiotikum lenne a legmegfelelőbb, mely szintén ebben segít, helyreállítva és fenntartva az normál szájüregi flórát.
Üdvözlettel, Dr. Sztanics Ildikó
Afta
Tisztelt Doktornő! 14 éves fiam egy éve használ napi 1 puff Alvesco-t. Azóta gyakran és hosszabb ideig van aftája. Kérdésem az lenne, a BLIS K12 hozhat-e megoldást erre a problémára? Köszönöm válaszát!
Dr. Rusvai Beáta gyerekorvos válasza
Kedves Kérdező! A BLIS K12 afta elleni hatásáról még nem végeztek tudományos kísérleteket. Egyelőre két olyan magyarországi esetről tudunk, ahol a BLIS K12 elmulasztotta az aftát. Egy 6 éves kisgyerek anyukája illetve egy felnőtt hölgy jelezte vissza. Egy olaszországi esetről is tudunk. A Di Pierro és társai által végzett kutatás során, ahol a BLIS K12 mandulagyulladás elleni hatásaira fókuszáltak, két önkéntesnek a kezelés során elmúltak a szájüregi afta problémái is. Ennek ellenére túl korai lenne azt a következtetést levonni, hogy a BLIS K12 megoldást hozhatna erre a problémára.
Üdvözlettel, Dr. Rusvai Beáta
Foglepedék
Tisztelt Doktornő! Kislányom fogán, inkább a fogíny felé és a fogak belső részén sárgás lerakódás van. Reggel és este mindig mosunk fogat és sokszor én is megsikálom neki, de nem jön le. Egyébként 9 éves, cukorbeteg és lisztérzékeny, nem tudom, hogy ez okoz-e ilyen tüneteket, vagy sokkal erősebben kellene dörzsölni? Vagy lehet ez fogkő? Várom válaszát, köszönettel: H. Márta
Dr. Sztanics Ildikó fogorvos válasza
Tisztelt Érdeklődő! A fogakon szakmai szempontból többféle lerakódást különböztetünk meg. Ezek egy részét otthoni helyes fogmosási technikával el lehet, és el is kell távolítani. A fogkő (kalcifikálódott plaque) eltávolítása viszont már fogorvosi feladat. Az Ön által tapasztalt lerakodást szakorvosnak kell megmutatni, aki a vizsgálat után megállapítja a lerakodás típusát illetve eltávolítja azt, és adott esetben segít a helyes fogmosási technika elsajátításában. A rendszeres kontrollok mellett minden olyan esetben fontos a fogorvos felkeresése, amennyiben sikertelen a lerakodások otthoni eltávolítása, , mert így a fogágybetegség kialakulását megelőzhetjük. A cukorbetegség ugyan fokozott hajlamot jelenthet a fogágybetegség kialakulására, de amennyiben jól beállított, kezelt, nagyobb odafigyeléssel ezen káros hatásai kivédhetőek.
Üdvözlettel, Dr. Sztanics Ildikó

Az alábbi űrlap kitöltésével lehetősége van termékeinkkel kapcsolatos, orvosi vonatkozású kérdéseket feltenni szakértőinknek. A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!


Használja ki a lehetőséget és tegye fel kérdését orvos szakértőinknek! Előtte azonban kérjük, hogy olvassa át a meglévő válaszokat, illetve a gyakran feltett kérdéseket:

Gyakori kérdések a BLIS K12-ről

Fontos, hogy az Orvos válaszol szolgáltatás nem alkalmas távdiagnózis felállítására, mivel ez szakmailag nem lehetséges. Egy adott betegség alakulásával, prognózisával kapcsolatban a beteg alapos kikérdezése és vizsgálata nélkül lehetetlen egyértelmű választ megfogalmazni. Ezekben az esetekben csak a beteg legjobb ismerője, a kezelőorvos szolgálhat valóban megbízható válasszal.
Tartalomhoz tartozó címkék: hírek