Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink részére. Az oldal böngészésével beleegyezel a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban találsz.
Termékek Menü

Egyre több tény támasztja alá a szájüregi probiotikumok hatékonyságát

Dentálhigiénikusok ajánlják az oralbiotikumokatA fogorvosi praxisban a probiotikumokat általában preventív célzattal alkalmazzák, például caries vagy parodontitis megelőzésére. A bennük található “jószándékű” baktériumtörzsek hatásainak tanulmányozása jelenleg is folyik, eredményeiket ellenben jelenleg nem ellenőrzi semmilyen hatóság, ezért néhányan óvatosak használatukkal kapcsolatban. Jelen cikk pont emiatt született, célja megismertni az olvasókat a probiotikumok bizonyított előnyeivel. Ezen előnyök bemutatásában két dentálhigiéniai szakember, Marilynn Rothen, a Seattle-i University of Washington Regionális Klinikai Fogászati Kutatóközpontjának ügyvezetője, valamint Denise Bowen, a Pocatello-i Egyetem Dentálhigiéniai Tanszékének professzor emeritusa lesz segítségünkre.

A témában nemrégiben új tanulmány fejeződött be, amely segíthet meggyőzni az eddig szkeptikus szakmabelieket a probiotikumok valós hatásairól. Ez az európai kutatók által végzett kutatás bebizonyított, hogy diétaszerűen alkalmazott probiotikumkezelés esetén nagyobb gátlás alakul ki a parodontális patogénekkel (Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Fusobacterium nucleatum and Aggregatibacter actinomycetemcomitans) szemben, mint ezen baktériumtörzsek elkülönített adagolásánál.

A kutatók szerint ez azt is jelentheti, hogy a jövőben akár kezeléseket is lehet majd építeni a megfelelő előnyös tulajdonságokkal rendelkező baktériumtörzsekre.

Valós eredmények a felhajtás mögött

A probiotikumokat egy néhány éve kiadott tanulmány óta szokták “áttörés-ként” emlegetni. E tanulmány összehasonlította a probiotikum tartalmú szájvízeket a hagyományos klórhexidin alapúakkal, és arra jutott, hogy a probiotikumok hatékony noninvazív természetes védelmet képesek kialakítani a patogén baktériumtörzsek ellen.

A jelenlegi kutatások még nem jutottok olyan szintre, hogy értelmezni tudnánk a probiotikumok hatásmechanizmusát, de léteznek erre különféle elméletek. Az egyik szerint a probiotikumok megváltoztatják a szájüregben uralkodó körülményeket, a kórokozók életkörülményeivel nem összeegyeztethető állapotot hozva létre. Képesek például megváltoztatni a szájüreg pH értékét, valamint immunreakciókat katalizálni a gyulladásos folyamatok ellen. Valószínűsithető az is, hogy egyéb segítő mikróbák termelését is serkenthetik, amelyek aztán a patogének antagonistájaként funkcionálhatnak.

Szájüregi probiotikumokA probiotikumok használata igen sok esetben lehetséges, akár csak szájszag, de akár candidiasis kezelésére is alkalmazható, ezért a megelőző fogászatban való használata magától érthetődőnek tűnik.Ha hozzátesszük azt is, hogy ezen termékek olcsóbbá és elérhetőbbé tehetik a kezeléseket, érdemes tüzetes vizsgálatnak alávetni őket. “A dentálhigiéniai megbetegedések során sok esetben érdemes probiotikumkúrát alkalmaznia páciensnél”- mondta Marilynn Rothen. Kiemelte azt is, hogy a klinikai kutatások során biztató eredmények érkeznek a probiotikumok parodontitist és szájszagot okozó baktériumtörzsek elleni hatásairól.

Denise Bowen szintén azon az állásponton van, hogy a kutatások során a probiotikumok előnyös tulajdonságai megfejtésre kerülnek, véleménye szerint ez az egész fogorvoslásra pozítív kihatással lehet. “A legfontosabb eredményeket a cariesek prevenciójában és kezelésében érhetjük el, a fluorid és a probiotikumok együttes adagolásával. Emellett hasznos lehet még a plakkok végleges kezelésében is, hiszen a probiotikumok megakadályozhatják a további patogén baktériumkolóniák letelepedését.”

Páciens oldali tájékoztatás

Azon dentálhigiénikusok, akik tisztában vannak a probiotikumok hatásaival és előnyeivel, sokkal könnyebben tudják elmagyarázni pácienseiknek a használatukat, valamint valós képet tudnak festeni a használatukkal elérhető eredményekről. Azon szakemberek, akik tényekkel is alá szeretnék támasztani ezen hatásokat hivatkozhatnak arra, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA), amely a világ egyik legszigorúbb ilyen típusú szervezete sem emelt kifogást a probiotikumok használata ellen. ” A FDA pozitív kiállása azt bizonyítja, hogy a használati előnyök mellett szóló érvek tüzetes átvizsgálás után is megállják a helyüket,”- mondta Marilynn Rothen- “ valamint arra is előrejelzést ad, hogy a probiotikum kutatása már elért egy olyan szintet, ahonnan az ismeretek megszerzésének sebessége egyre csak gyorsulni fog.

Remélhetőleg a probiotikumok elterjedése egyre több klinikai kutatást és ellenőrzést is maga után fog vonni, így biztonságos használatuk hosszú távon is fenntartható marad.”

A probiotikumok jövőbeli kilátásai

A probiotikumok egy megfizethető, könnyen használható terápiás forma, amely folyamatos tesztelés és kutatás alatt áll, ez segíthet elterjeszteni használatukat a teljes fogászati szakmában. Mivel már jelenleg is igen sok bizonyíték található hatékonyságukra, a dentálhigiénikusok nyugodtan ajánlhatják ezen szereket pácienseik számára.

 
 
Tartalomhoz tartozó címkék: hírek